Deze rubriek beantwoordt veelgestelde vragen.

Wie of wat is Educ-Art?
Wat betekent het begrip Educ-Art?
Wat stelt het logo van Educ-Art voor?
Wat betekent passio docendi (op het naamkaartje / bij het logo)?
Wat is het profiel van de (gemiddelde) cursist die les volgt bij Educ-Art?
     Ofte: Welke cursist haalt het meeste profijt bij het volgen van cursussen bij Educ-Art?
               Vanuit welke behoefte heeft het zin om cursussen te volgen bij Educ-Art?
Hoe is de website opgebouwd?
Wat is het uitgangspunt van de inhoud van de cursussen?
Zijn alle cursussen zo maar beschikbaar, m.a.w. kan ik ze zomaar bestuderen en eventueel downloaden?
Waarom zijn er zoveel lessen in de dag en niet ’s avonds?
Waarom zijn de leergroepen niet meer dan 10-15 personen? Ik merk dat ik soms niet meer ingeschreven wordt voor een cursus!

Wie of wat is Educ-Art? 

De personificatie van Educ-Art heet Jean-Pierre Demoustiez. In een vorig leven studeerde hij verpleegkunde en was hij cursusleider neonatologie en kinderverpleegkunde. Hieruit ontstonden een aantal publicaties. Hij studeerde daarna Algemene Cultuurwetenschappen aan de Open Universiteit Nederland (Heerlen) en studeerde een bepaald, enigszins afgerond, pakket filosofie aan het Instituut voor Wijsbegeerte van de Katholieke Universiteit Leuven. Hij behaalde zijn 1e graad lerarenopleiding aan de Universiteit Maastricht.

Naast het verzorgen van cursussen (en lezingen) geeft hij, vooral op gezondheidszorg gerichte opleidingen - zowel in België en Nederland - lessen ethiek, interculturele zorg, psychologie / pedagogiek en communicatie. Hij is tevens studiebegeleider voor de Faculteit Algemene Cultuurwetenschappen bij de Open Universiteit Vlaanderen. Verder verzorgt hij het curriculum Natuurfilosofie aan de EANG (Europese Academie voor Natuurgeneeswijzen) te Leuven en Maastricht en het curriculum Muziekgeschiedenis en -beluisteren aan de muziekacademies van Lanaken en Maasmechelen en de Jeugdmuziekschool van Bree.


Wat betekent het begrip Educ-Art? 

Educ-Art is de afkorting van Education in Art, ruim vertaald: opleidingen in de kunsten. Educ-Art ziet de kunsten wel breed, zeg maar zoals de artes liberalis tijdens de Middeleeuwen. Dus ook filosofie, psychologie enz.


Wat stelt het logo van Educ-Art voor? 

Het logo is gecreëerd door beeldend kunstenaar Juan Hannon. Van hem staat o.m. een kunstwerk te Lanaken, Kerkplein en heet Boegbeeld. In Bree pronkt De val van Icaros http://www.standbeelden.be/standbeeld/517 en te Brussel  staat Salvador Allende op de Salvador Alllende Square in Evere.
Aan Juan vroeg ik een logo te creëren vanuit het volgend verhaal: als je naar kunst luistert, kijkt, ruikt, voelt enz. dan is het altijd relevant dat je een en ander weet van de achtergronden van kunst en het kunstwerk. De kans is groot dat het gevoel, de emotie, de stemming voor dit kunstwerk nog sterker wordt. Kortweg: de aanname dat ratio het gevoelsaspect, en daardoor de algehele beleving van het kunstwerk kan versterken, lijkt plausibel. Een dag later werd ik, verrast, verbaasd en volledig ingenomen met dit logo geconfronteerd!

Inhoudelijke toelichting:
De driehoek staat voor ratio en staat via en door de middellijn in nauw contact met het denkende hoofd, gecentreerd in de rationaliteit van de driehoek. In dat denkende hoofd broeit het aan gedachten, meningen, gevoelens. Maar dat kan niet in die ratio bewaard worden, gevangen blijven. Dat alles vindt de logische en organische uitweg door de twee vloeiende lijnen die vanuit de middellijn de ratiogrenzen doorbreekt en a.h.w. een uitweg zoeken voor dat haast barstende hoofd, vol knisperende oorspronkelijke en authentiek pogende denkende hersencellen. Het stelt dus de mens voor zoals de gekende werkelijkheid ervaren wordt: heel veel denken gepaard gaande met vele diepe gevoelens als het gaat om de kunstbeleving … en het leven.


Wat betekent passio docendi (als een superscript op Educ-Art)? 

Passio docendi, overigens een begrip dat Erasmus ook hanteerde, is een onderwijssituatie waarbij zowel cursisten als docent met heel veel goesting/zin naar de lesbijeenkomsten gaan. Dat komt omdat zowel leerling als docent van elkaar leren en hartstochtelijk genieten van onderwijs. Deze hartstocht, deze passie kenmerkt het onderwijsproces. Hier is onderwijs een feest! Sommigen denken automatisch aan onderwijsverlaging of –vervlakking. Maar dit is juist verkeerd begrepen passio docendi. Het is dus aan de leraar om goed het niveau te beoordelen van de leergroep en van daaruit de leerdoelen bereiken …

M.a.w. een leerkracht die meteen bij de start van een les denkt aan de leerstof te beginnen en hiermede denkt dat de cursisten hem/haar begrijpen, zit er naast. In dit verband kan een link gelegd worden naar de wet op informatieplicht voor de patiënt. Niet wat er geïnformeerd werd aan de patiënt maar HOE de informatie wordt doorgegeven aan de patiënt is de juiste toepassing van de wet. Zo ook het onderwijs! Een en ander heeft ook te maken met respect voor de autonomie van de student. Uitgangspunt is het welzijn van die student en de docent hoort van daaruit de student te empoweren! Dat is pas passie …


Wat is het profiel van de (gemiddelde) cursist die les volgt bij Educ-Art? 
     Ofte: Welke cursist haalt het meeste profijt bij het volgen van cursussen bij Educ-Art?
               Vanuit welke behoefte heeft het zin om cursussen te volgen bij Educ-Art?

-          Het betreft een cursist(e) die
-    zin heeft in nadenken over de kunsten en filosofie, kortom: het leven omarmt

-    regelmatig een museumbezoek meepikt, een concert bijwoont, tijdens vakanties geniet van het ontdekken van de kunst, architectuur, de geschiedenis van de plek m.a.w. iemand die houdt van cultuur maar nog niet te tijd heeft gevonden om daar eens wat dieper in te gaan duiken
-    niet alleen nieuwsgierig is, maar vooral weetgierig benieuwd is op welke manieren gedacht wordt, geuit wordt, gevoeld wordt, vergeestelijkt wordt
-    een getuigenis van een cursiste die de cursus met het oog op de dood volgde, vat treffend samen wat bedoeld wordt:
Het was heftig, ik had angst voor de dood, maar de talrijke tegenargumenten vanuit de filosofie hebben me gesterkt

-    werkelijk open staat voor andermans ideeën en meningen, dus in staat zijn om eigen voor-oordelen cq. voorbewuste gedachten los te laten en in te zien dat er ook anders kan gedacht en gevoeld worden

-          Het betreft niet of minder de cursist die

o   Erg bezig is met zichzelf

o   Recente gevoelige gebeurtenissen nog niet heeft losgelaten en daar nog vol over zit

o   Erg traumatische ervaringen heeft meegemaakt

o   Moeite heeft om te relativeren

o   Zich uit in extreme bewoordingen cq. uitspraken

Deze cursist heeft er meer aan een coaching- of trainingsprogramma te volgen.

Hoe is de website opgebouwd? 

Op deze website stelt Educ-Art haar cursussen voor. Eerst tref je een kapstok CURSUSAANBOD  en/of KALENDER (alleen voor geprogrammeerde cursussen) aan waar alle cursussen aan opgehangen zijn. Gewoon verder klikken en je leest per cursus een korte of wat langere omschrijving van de inhoud. Overigens geldt dat laatste niet voor alle cursussen. Het is niet gelukt om de meeste cursussen bij de eerste publicatie augustus 2013 inhoudelijk voor te stellen. Verre van zelfs. Dat heeft Educ-Art er niet van weerhouden om toch deze onaffe website on line te zetten en ze gaandeweg beetje bij beetje aan te vullen. In dezelfde lijn gedacht is er vanuit pragmatische overwegingen ook niet gekeken naar de vorm van deze site (mooie plaatjes – zie hiervoor overigens naar andere sites -  en uitgekiende lay-out). Laat de inhoud maar even primeren.


Wat is het uitgangspunt van de inhoud van de cursussen? 

De aangeboden cursussen zijn in feite een voorstel tot, dus niet als zodanig onveranderlijk of stijfjes vastgelegd. Stel dat je een aantal cursussen wilt mengen (‘blended’ heet dat tegenwoordig) of een cursus wilt aanvullen (stel dat de cursus over Rusland de alsdan bij de betreffende cursus niet vermelde componist Katsjatoerian mee behandeld wenst of bij de geschiedenis van Vlaanderen ook het Beleg van Oostende wenst, dan kan dat)  of zelf een cursus wilt samenstellen, dan is dat gewoon een kwestie van overleg. Het aanbod/variatie aan cursussen is in die zin onbeperkt cq. on demand… (maar daarom niet instant! Nieuwe cursussen vergen tijd …)

Zijn alle cursussen zo maar beschikbaar, m.a.w. kan ik ze zomaar bestuderen en eventueel downloaden? 

De cursussen zijn effectief vrij beschikbaar. Dus geen inlogcode of iets dergelijks. Elke geïnteresseerde kan er kennis van nemen en ze eigenhandig bestuderen. Overigens gebeurt dit in het licht van de hedendaagse opvatting over onderwijs bekend onder het begrip MOOC (Massive Open Online Courses). Verdiep o.m. verder op Massive open online course- Wikipedia e.a. sites. Downloaden kan ook. Wie verder gaat dan privé-gebruik door bijvoorbeeld het verder verspreiden van de inhoud van de cursussen, dus verveelvoudigen en/of publiek maken door middel van druk, fotokopie, microfilm, op elektronische of elke andere wijze van de cursus doet dit uiteraard volledig onder eigen verantwoordelijkheid. Educ-Art neemt hiervoor geen enkele verantwoordelijkheid en verzoekt met aandrang haar naam in deze context niet te vermelden.


Waarom zijn er zoveel lessen in de dag en niet ’s avonds? 

            Uit praktische overwegingen. Elke avond onderwijs geven … is niet leuk!


Waarom zijn de leergroepen niet meer dan 10-15 personen? Ik merk dat ik soms niet meer ingeschreven wordt voor een cursus! 

Dat heeft te maken met de interactieve manier van mijn lesgeven. 10-15 cursisten zijn hierbij het maximum. Ik probeer zo goed mogelijk na te gaan wat cursisten al weten (wat je weet hoef ik dus niet meer te vertellen want er valt nog zo veel te vertellen) en bevraag continu de groep om te weten in hoeverre ze mij begrepen hebben. Ik vertrek dus vanuit de kennis en begrip van de betreffende leergroep en baseer daarop het bereiken van de leerdoelen. Dit is haast niet te doen bij grotere groepen want dan neigt een bijeenkomst naar een monoloog. En daar teken ik niet voor. Sorry!